ציוד לאפיה

חשבתי לא מעט על הוספת חלק נפרד שנוגע לכל מה שקשור לציוד לאפיה.

אתחיל ואומר שציוד טוב ואיכותי לאפיה יכול להיות עסק מאוד יקר. אני האחרון שיעודד התפשרות על ציוד איכותי לאפיה. יחד עם זאת, אני חייב לציין שאגירת ציוד נוטה להיות סיפור שלא נגמר!
בלי לשים לב, ארונות המטבח שלי התמלאו בתבניות אפיה מיוחדות וגאדג'טים מגניבים שנעשה בהם שימוש אולי פעם או פעמיים. אז נכון, אנחנו לעתים נוטים לחשוב שתבנית אפיה מסוגננת תוציא לנו עוגה בצורה שתרשים את כל האורחים סביב השולחן.

ואולם עכשיו, המחשבה שלי השתנתה. דווקא מהכלים הפשוטים ביותר אפשר להוציא עוגות ומאפים לא פחות מרשימים מאשר היו יוצאים מתוך תבנית בעיצוב חדשני (ויקר!).
חשוב לי להדגיש שכל מה שאני כותב מטה הוא בגדר המלצה בלבד, והניסיון האישי של כל אחד הוא שונה ומוקף בשלל העדפות אישיות. ובכל זאת יש כמה נקודות שלדעתי כדאי לקחת בחשבון לפני שמתחילים במסעות הציד אחרי ציוד האפייה המושלם (דבר שהוא אגב, אשליה בפני עצמו).

ציוד בסיסי לאפיה

אם אתם אופים בתחילת דרככם, אני אמליץ להימנע בכל דרך אפשרית ממלכודת מגוון תבניות האפייה שטומנים לנו בכל מקום. למשל תבניות מתכת מיוחדות עם כל מיני קימורים, או תבניות סיליקון במגוון צורות.

העצה שלי – תיצמדו לבסיס. עם השנים הבחנתי שהצורות הפשוטות ביותר הן אלה שתמיד (אבל תמיד!) יניבו את התוצאה הכי נעימה לעין. מה שמוביל אותי לנקודה הבאה, סימטריה. אנחנו לא חושבים על זה הרבה, אבל כל הצורות הסימטריות הן ברובן בסיסיות. סימטריה של עיגול (או כדור), ריבוע (או קובייה), גורמות לנו בצורה בלתי מודעת לתפוס את האובייקט בתור משהו "חמוד" יותר.

הכלל האישי הראשון שלי הוא: סימטרי = חמוד.

תדאגו שיהיו ברשותכם בין אחת או שתי תבניות אפיה בסיסיות עגולות, מרובעות (ריבוע ומלבן), בשני גדלים שונים המועדפים עליכם.

באופן אישי, אני מאוהב בתופעה שמכונה "אפייה בקטן". תבניות בגודל שנע בין 15 ל-20 ס"מ, לגמרי מאפשרות לי מספיק חופש לייצר עוגות ומאפים בגודל סביר, שמתאים לקהל של עד 10 אנשים. אבל כאמור זוהי ההעדפה האישית שלי בלבד. כמו כן אני נוטה יותר לטובת תבניות שהן מ"חלק אחד", ולא תבניות קפיץ או תבניות עם תחתית מתפרקת. הסיבה העיקרית לכך היא כדי למנוע בריחה של תערובת מחוץ לתבנית.

תבניות אפיה

תבניות אפיה איכותיות צריכות להיות ממתכת בלבד (לא חד פעמי). אני יודע, חד פעמי זה נגיש, זול, נוח במיוחד למי מאתנו שמוכר עוגות מהבית. הניסיון האישי שלי עם תבניות אפיה חד פעמיות הוא פשוט לא טוב. הסיבה היא שתבנית אפיה מקרטון לא מצליחה להעביר את החום בצורה מיטבית למאפה וזה גורם לבעיות משלל סוגים: זמני אפיה לא אחידים, מאפה שלא מתרומם כמו שצריך, אפיה חלקית או אפיית יתר ובאופן כללי כל הדברים הנ"ל מובילים לאכזבה מהתוצאה הסופית.

כדי לקבל תוצאה אחידה בהבטחה – אפיה בתבנית מתכת איכותית היא הפתרון.

אפיה בתבניות סיליקון- באופן אישי, התפיסה שלי היא שתבניות סיליקון אמורות להיות מיועדות בראש ובראשונה להכנות קרות, או במילים אחרות, מוסים. קל לחלץ מתוכן את החומר הקפוא, והן נותנות גימור מושלם לחומר בעל פיזור מעולה ואחיד כמו מוס. בדומה לאפיה בתבניות חד פעמיות, גם אפיה בתבניות סיליקון זה לא משהו שאני נוהג לעשות ולכן גם במקרה כזה, אני אעדיף תמיד תבניות ממתכת.

תבניות לפאי וטארטים- ההבדל העיקרי בין שתי התבניות האלה הוא בצורה. תבנית פאי היא בעלת גימור חלק בדפנות, שעולות בצורה קעורה כלפי מעלה. לתבנית טארט יש דפנות משוננות כמו עלי כותרת של פרח. אבל כל זה נוגע רק להבחנה הקלאסית בין התבניות. המאפים עצמם הם די דומים מהרבה בחינות. בתור אופה מתחיל קניתי כמו כולם תבניות טארט נמוכות סטנדרטיות. אבל עם הזמן ההעדפה האישית שלי השתנתה לטובת תבניות עמוקות של פאי וטארט (בין 3 ל-4 ס"מ עומק), בעיקר בגלל שאני אוהב להכניס כמה שיותר מילוי לתוך הקלתית. זה גם נותן מראה קצת יותר מרשים למאפה הסופי.

תבניות לטארטלטים ופאילטים (פאילט = פאי קטן), הן בעיני לגמרי מותרות לאופה ביתי מתחיל.

מה לגבי תבניות מסוגים אחרים?

אני כמובן מתכוון לרינגים (טבעות אפיה) בגדלים שונים. רינגים בקטרים קטנים (6-10 ס"מ) יכולים להיות בסיס מושלם למאפים אישיים קטנים ואלגנטיים. הבעיה היא שצריך לקנות מהם בכמויות כדי לייצר מאפים בצורה יעילה. אם אתם בעלי שאיפה לייצר בכמויות, אז לגמרי לכו על זה. אבל אם אתם עוסקים באפיה ביתית כתחביב בלבד, לא הייתי ממליץ לקנות רינגים קטנים בכמויות.

רינגים בגדלים שונים מאפשרים לנו לשחק עם גדלים שונים של עוגות בלי בהכרח לקנות תבניות אפיה בגדלים שונים (שהן אגב יותר יקרות מרינגים). אופים עוגה בגודל התבנית שיש לנו ומתוכה כמובן אפשר לקרוץ כל גודל אחר שיהיה קטן ממנה. באופן אישי, אני מחזיק רינגים בגדלים שבין 4 ל-20 ס"מ, לכל מיני שימושים.

אבל זה ממש לא הכרחי- בחנויות מתמחות לאפיה אפשר למצוא גם רינגים מתכווננים, וככה אפשר לכסות טווח מאוד רחב של גדלים.

ציוד חשמלי

  • מיקסר (ידני ושולחני)- בעיני, מאוד מומלץ שיהיו שני הסוגים האלה בהישג יד. אבל אם אתם רק מתחילים, אפשר לגמרי להסתפק רק במיקסר חשמלי ידני. ללישת בצקים ההמלצה היא לעבוד עם מיקסר שולחני בלבד, כי היא מצריכה כוח עיבוד גדול יותר. כשבאים לבחור מיקסר שולחני, צריך לעשות קצת תיאום ציפיות: מה המטרה, כמה קיבולת אנחנו צריכים בקערה, טווח מחירים שאנחנו מוכנים להשקיע וכמובן שגם המותג מהווה לא מעט פעמים פקטור בבחירה הסופית. ברוב המקרים מסתבר שהשקעה חד פעמית של סכום סביר תיתן לנו נחת לאורך זמן. אבל אל תתפתו לשלם מחיר מוגזם רק בגלל מותג.
  • מעבד מזון- מעבדי מזון מעולים במיוחד להכנה של בצקים פריכים מסוגים שונים וקרמים. להבי פלדה חדים מאפשרים עיבוד מהיר של חומרים שמצריכים מאיתנו לעבוד מהר מבלי לחמם אותם יותר מדי. באופן אישי הייתי ממליץ על מעבד מזון בגודל קטן (מיני קוצץ חשמלי) וגודל גדול, שיכסו טווח רחב של קיבולת.
  • בלנדר מוט- בעיני זה אחד הכלים החשובים והיעילים ביותר שיכול לשמש אותנו במטבח. הוא מאפשר יצירת אמולסיות בצורה מהירה וטובה כמו אף כלי ביתי אחר. אני מאחד בעזרתו תערובות סמיכות של עוגה, קרמים, טוחן מחיות ביתיות ועוד. לא משנה איזה סוג, כולם עושים את אותה העבודה וזה משהו שלגמרי הייתי ממליץ שיהיה בהישג יד.
  • מד חום- אני מאמין שמד חום דיגיטלי (אינפרא-אדום, או מחט), הוא כלי מאוד שימושי לקונדיטור ביתי שמחפש לקחת את התחביב צעד אחד קטן קדימה. הוא משמש אותנו למדידת טמפרטורה מדויקת של תערובות שונות, לצרכים שונים. הנפוצים והמוכרים שבהם, הם הכנת מרנג איטלקי (מבוסס על סירופ סוכר), בישול קרמל וטמפרור שוקולד בבית.
  • תנור- בחירת תנור טוב היא מסע בפני עצמו במיוחד כי תנור משמש אותנו לטווח זמן מאוד ארוך ואנחנו רוצים לדעת שאנחנו בוחרים משהו שיענה לנו על כל הצרכים. באופן אישי אני מחזיק בתנור קומביסטימר ביתי (כלומר, משלב בתוכו גם אדים באפיה) של חברת Anova- ממש לא ממומן. הבחירה שלי נעשתה אחרי סקר שוק נרחב אחרי מוצר שישמש אותי בצורה הטובה והמדויקת ביותר. למה בחרתי דווקא בתנור הזה?
    1. תנור דיגיטלי עם אפשרות לכוון למעלה ברמת דיוק של 0.1 המעלה.
    2. מאובזר במיכל מים ליצירת סביבה עשירה באדים (מעולה למאפי שמרים).
    3. בעל טווח רחב מאוד של טמפרטורות החל מ-24 מעלות צלזיוס (שוב, אידיאלי להתפחה של שמרים, ואתם בטח מבינים כבר לאן אני חותר חחח).
    4. בינוני בגודלו ולכן מתאים למגוון רחב של תבניות אפיה בגדלים שונים.
    5. אינו דורש חיבור תלת פאזי.
    6. מחיר סביר בטווח שהייתי מוכן להשקיע.

כמובן שבהינתן תנאים אחרים הייתי קונה תנור אחר, אבל אני חייב לציין שאני מרוצה ממנו מאוד.

עגלת קניות
Scroll to Top
דילוג לתוכן